راهنمای مقدماتی اسپیکینگ آیلتس: از اسپیکینگ آیلتس چه انتظاراتی باید داشته باشید!

اسپیکینگ آیلتس کوتاه ترین بخش امتحان‌ آیلتس است و چیزی در حدود ۱۱ الی ۱۵ دقیقه طول می‌کشد. برای اینکه از پس امتحان سریع و پر تنش اسپیکینگ آیلتس برآیید و بتوانید به سرعت به سوالات این مصاحبه حضوری پاسخ دهید، نیاز به تمرکز، خلاقیت و مهارت های قوی زبان انگلیسی دارید.
در این مقاله نکات مهم اسپیکینگ آیلتس را به شما خواهیم گفت و کمکتان خواهیم کرد با عملکردی که ترکیبی از آرامش و هوشیاری است، بهترین نتیجه را از تلاش های خود بگیرید. برای اینکه در روز مصاحبه آرامش و اطمینان خاطر داشته باشید باید دقیقا بدانید که از شما به عنوان مصاحبه شونده چه انتظاری می‌رود، استراتژی های پاسخگویی را تمرین کنید و به سوالات تمرینی بارها و بارها پاسخ دهید. 
گرفتن نمره بالایی مانند آیلتس 8 به شما در رسیدن به بسیاری از اهدافی که از گرفتن مدرک آیلتس دارید کمک می‌کند. یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این آزمون نیز بخش Speaking آن است که موفقیت یا عدم موفقیت در آن تاثیر بسیار زیادی بر کل امتیاز شما دارد.
در ادامه ابتدا به صورت خیلی کوتاه آزمون آیلتس را معرفی کرده و سپس بخش های مختلف اسپیکینگ آیلتس را بررسی می‌کنیم. پس از آن به بررسی 4 دسته مولفه‌ای که در ارزیابی مهارت Speaking شما موثر هستند می‌پردازیم. این مولفه ها عبارتند از: تسلط و انسجام، واژگان آیلتس ، دامنه گرامری و تلفظ. در ادامه نیز نکات Speaking را که به کسب نمره آیلتس 8 کمک می‌کنند بیان خواهیم کرد.

معرفی کوتاه آزمون اسپیکینگ آیلتس

امتحان آیلتس شامل چهار بخش  Reading, Writing, Listening , Speaking است. از سه بخش اول به صورت کتبی آزمون گرفته میشود و آزمون بخش چهارم که مصاحبه حضوری Speaking است معمولاً در همان روز و پس از امتحان کتبی خواهد بود، اما گاهی اوقات ممکن است یک هفته قبل یا یک هفته بعد از امتحان کتبی، مصاحبه مهارت اسپیکینگ آیلتس انجام شود. به هر روی دستورالعمل‌های مربوط به آن توسط مرکزی که برای امتحان آیلتس در آن ثبت نام کرده‌اید به شما داده خواهد شد.

مصاحبه اسپیکینگ آیلتس نیز خود شامل سه قسمت است که در ادامه آنها را معرفی و بررسی خواهیم کرد.

قسمت اول

قسمت اول این مصاحبه که حدود ۴ الی ۵ دقیقه طول می‌کشد شامل سوالات مختصری است که فرد مصاحبه‌کننده از شما درباره خودتان می‌پرسد. در قسمت اول فرصت دارید در تعامل با مصاحبه کننده از زندگی و تجربیات خود بگویید، و با توجه به نوع سوالاتی که از شما می پرسد پاسخ های مناسب را ارائه دهید.

قسمت دوم

قسمت دوم مصاحبه که اصطلاحا به آن Long Turn گفته می‌شود، با سوالی از سوی مصاحبه کننده آغاز شده و شما 1 الی 2 دقیقه فرصت دارید که پاسخ خود را در قالب یک سخنرانی کوتاه ارائه دهید.

قسمت سوم

پرسشی که در قسمت دوم مصاحبه از شما شده است، پایه و اساس سوالات قسمت سوم مصاحبه است. با این تفاوت که این بار سوالات پیچیده‌تر و چالشی‌تر هستند و شما ملزم می‌شوید که نظر و تحلیل خود را ارائه دهید. به عنوان مثال اگر در قسمت دوم مصاحبه از شما خواسته شود که یک خاطره شاد از دوران کودکی خود را توصیف کنید، ممکن است مصاحبه کننده در قسمت سوم از شما این سوال را بپرسد که برای داشتن یک زندگی شاد و سعادتمندانه باید چه کارهایی انجام دهیم؟ در این جا موضوعی که قسمت 2 و 3 را به هم مرتبط می‌کند، "خوشبختی" است. البته با این توضیح که پاسخ به سوال قسمت سوم نیاز به اظهار نظری تحلیلی دارد.

امتیاز دهی در مصاحبه اسپیکینگ آیلتس به چه شکل است؟

مصاحبه کنندگان اسپیکینگ آیلتس چهار دسته مولفه را برای امتیازدهی مدنظر قرار می‌دهند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد

تسلط و انسجام

تسلط و انسجام در واقع اندازه گیری توانایی گوینده در برقراری یک ارتباط منطقی، واضح و بدون مشکل در زبان انگلیسی است. گرفتن نمره عالی به واسطه تسلط به این معنی است که گوینده مجبور نیست برای به یاد آوردن کلمات مکث کرده یا ساختارهای گرامری را از نظر ذهنی بررسی کند. در واقع گوینده مسلط به جای تمرکز روی زبانی که می‌خواهد با آن پیامی را منتقل کند، روی خود پیام متمرکز است.
انسجام نیز در ادامه مولفه بررسی خواهد شد، اما کمی متفاوت از آن است. این مسئله که گوینده چقدر می تواند از انواع ویژگیهای منسجم و نشانگرهای گفتمان با سهولت استفاده کند و ایده‌های خود را به روشی واضح و منطقی بیان کند، تاثیر زیادی در گرفتن امتیاز بالا از دسته مولفه تسلط و انسجام دارد.

واژگان آیلتس

توانایی شما در استفاده صحیح و بجا از کلمات یکی دیگر از مولفه هایی است که مصاحبه کننده در ارزیابی مهارت اسپیکینگ شما به آن توجه خواهد کرد. داشتن بانک واژگان خوب و گسترده به شما در این زمینه کمک خواهد کرد. برای این منظور بهتر است برنامه مشخص و منظمی جهت استفاده کاربردی و صحیح از واژگان آیلتس داشته باشید.

به خاطر داشته باشید که شخص مصاحبه کننده به دقت به شما گوش می دهد تا ببیند آیا شما از طیف گسترده‌ای از کلمات و عبارات بهره می برید یا اینکه بارها و بارها از همان بیان قبلی استفاده می کنید. برای اینکه در این ارزیابی نیز بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید تمرکز خود را به استفاده کاربردی از واژگان آیلتس معطوف کنید.

دامنه گرامری

یکی دیگر از مولفه‌های مهم در ارزیابی مهارت اسپیکینگ، تسلط شما بر ساختارهای دستوری مناسب و دقیق است. به خاطر داشته باشید که نمره دامنه گرامری شما صرفاً در مورد اجتناب از اشتباهات گرامری نیست. اگرچه محدود کردن خطاها که با تمرین پیوسته و مداوم حاصل می شود مهم است، اما استفاده از ساختارهای جملات پیچیده و سایر ویژگی های پیشرفته دستور زبان نقش بسیار مهمی در گرفتن نمره بالا از این مولفه دارد.

تلفظ

اما مولفه چهارم در ارزیابی مهارت اسپیکینگ، تلفظ یا pronunciation است. نمرات بالای این آیتم تنها به امتحان دهندگانی تعلق می گیرد که گوش دادن به تلفظ آنها برای یک شخص انگلیسی زبان (native)  بی دردسر و قابل فهم باشد. زمان شما امتیاز کمی از این آیتم خواهید گرفت که اشتباهات تلفظی‌تان باعث مشکل در درک پیام شود.
شاید برخی بتوانند واژگان را به صورت تکی درست ادا کنند، اما در گفتن جملات طولانی با مشکل عدم تلفظ صحیح واژگان مواجه می شوند. متاسفانه برای اکثر مشکلات تلفظ راه‌حل‌های آسانی وجود ندارد. به طور کلی بهترین راه برای بهبود این مشکلات استفاده از زبان انگلیسی در زندگی روزمره است. اگر شما به طور مرتب نمی توانید از زبان انگلیسی در زندگی روزمره خود استفاده کنید، پیشنهاد ما گوش دادن به فایل های صوتی مناسب است. در حین گوش دادن پخش را متوقف کرده و کل جمله‌ای که شنیدید را دقیقاً به همان شیوه گوینده تلفظ کنید. فراز و فرود صدای گوینده، سرعت صحبت کردن و کندی و مکث در طول جمله را کپی کنید و حتی سعی کنید در تکرار جملات احساس گوینده را تقلید کنید. اگرچه ممکن است این تمرین تا حدودی شما را معذب کند، اما از فواید آن که از جمله تقویت listening و بهبود تلفظ است نباید چشم پوشی کرد.

این چند نکته Speaking را برای گرفتن آیلتس 8 در نظر داشته باشید

در این قسمت چند نکته کوتاه که بر گرفته از تجربیات امتحان دهندگانی است که نمره آیلتس 8 را کسب کرده‌اند به شما خواهیم گفت. بیشتر این نکات نیز مربوطه به مهارت Speaking هستند. 

هر روز کمی انگلیسی صحبت کنید

اینکه هر روز کمی انگلیسی صحبت کنید بسیار بهتر از آن است که تمام طول هفته را تا رسیدن به تایم کلاس آسلتس خود با زبان مادری حرف بزنید. تمرین‌های کوتاه اما پیوسته کمک بزرگی به موفقیت شما خواهند کرد.

اگر چیزی را متوجه نمی‌شوید از مصاحبه کننده سوال بپرسید

امتحان اسپیکینگ آیلتس نیز مانند یک گفت و گوی عادی بین دو نفر است. پس اگر چیزی را از سوال مصاحبه کننده متوجه نشدید، می‌توانید از وی بخواهید که منظور خود را واضح‌تر بیان کند. البته بهتر است به جای اینکه از وی بخواهید بیشتر توضیح دهد، بخواهید که سوال خود را دوباره تکرار کند.

از 24 ساعت قبل خود را آماده کنید

دقیقا مانند ورزشکاران که قبل از رویدادهای ورزشی خود را گرم می‌کنند، شما نیز 24 ساعت قبل از آزمون خود را در تمام زمینه‌ها آماده کنید. کسب آمادگی نهایی 24 ساعت قبل از آزمون تفاوت قابل توجهی را در نتایج به بار می‌آورد.

به صورت کامل جواب بدهید

پاسخ‌های کوتاهی مانند بلی و خیر اصلا مناسب مصاحبه اسپیکینگ نیست. به خاطر داشته باشید شما قرار نیست به سوالات مصاحبه کننده فقط پاسخ درست بدهید، بلکه باید پاسخ درست و کامل بدهید. تنها در این صورت است که او از توانایی‌های واقعی شما آگاه خواهد شد. پس تا جای ممکن با ارائه توضیحات و مثال، پاسخ خود را به سوالات کامل‌تر کنید.

اشتباهات خود را تصحیح کنید

وقتی قرار است زیر فشار مصاحبه کنید و جملات نسبتا طولانی نیز به کار می‌برید، درصد اشتباه کردن نیز بالا می‌رود. چیزی که در این میان مهم است واکنش شما به این اشتباهات است. حتما اشتباهات خود را اصلاح کنید تا این پیام را به مصاحبه کننده برسانید که به گرامر تسلط کافی دارید و واژگان آیلتس را می‌شناسید.

امیدواریم که با مطالعه این مقاله شناخت کافی از آزمون اسپیکینگ آیلتس به دست آورده باشید. برای همه شما به ویژه دانشجویان سخت کوشی که قصد کسب امتیاز آیلتس 8 را دارند، آرزوی موفقیت می‌کنیم.